Besøk fra Solborg  

Lørdag 20.november 2004 fikk vi besøk fra Solborg Folkehøgskole, Stavanger.  På siden http://globale.blogspot.com/ forteller de om sine opplevelser med barna i slummen i Soweto og barna våre i Doonholm:

 

En dag i slummen

I dag dro vi inn til slummen i Soweto, som har 700 000 innbyggere. Det var et uvant syn som traff oss der. Fattige barn, gater fulle av søppel og hus man ikke kunne tro folk kunne bo i. Men det tok ikke langt tid før klassen ble positivt overasket over folket der. Vi ble godt tatt i mot av barn, som grep fast i hendene våre fra første stund. De førte oss til ´klubben,´ Maisha Mema, i slummen hvor barna holdt til. Der var det frivillige som jobbet for å engasjere barn i sin tøffe hverdag med lek og moro. Klubben er en veldedighetsstiftelse som ble opprettet i 1999. Det er først og fremst en sosial møteplass for barna. Der får de hjelp med lekser og de får enkel undervisning. De driver også med sport, håndarbeid, kunst, kor, dans og drama, bibelstudie og utendørs aktiviteter. Pr. desember 2003 fikk 80 barn fra slummen gå på skole støttet av Maisha Mema. Når vi besøkte klubben fremførte barna sanger og dans til oss. Det var utrolig rørende og det ble felt noen tårer blant oss. Det var gripende å se barn som hadde et så dårlig utgangspunkt være så glade og takknemlige.

 

 

Barn fra Soweto underholder elevene fra Solborg med sang og dans.

Etter å ha besøkt klubben ble klassen delt opp i små grupper på ca. fem personer. Gruppene gikk hjem til forskjellige familier som hadde barn i klubben, sammen med en leder. Det var en opplevelse å se hvordan de levde. Det var små blikkskur som var fylt med en hetende varme, fluer og innsekter. Huset vi var i hadde to ”rom” som bare hadde et laken som skillevegg.

Vi avsluttet dagen i slummen med en fotballkamp mot et jentelag. Tror både våres og deres lag hadde det utrolig gøy. Etter fotballkampen dro vi hjem. Barna vi hadde vært med ville ikke gi slipp på oss. Det var trist å forlate dem.

Tror dagen i slummen gjorde at mange av oss fikk et annerledes og nytt inntrykk av folket i slummen. Menneskene der var i den dårligste situasjonen man kan tenke seg. Det var trist å se hvor ille de bodde og hvor lite de hadde. Men måten de taklet det på var utrolig. Mange levde bedre enn situasjonen de var i på grunn av deres viljestyrke, livsglød og samhold.

 

 

 

Solborg-elever leker med barna i Doonholm. Det gikk atskillig villere for seg enn bildet tilsier...

Senere på dagen dro vi til barnehjemmet Maisha Mema som blir drevet av de samme som i ”klubben” i slummen. Hovedlederne er Jonny og Marianne Haldimann Mydland som kommer fra Norge og Sveits. Hjemmet gir barn i slummen husly, mat, medisin og skolegang. For å ha penger til å drivet hjemmet får de personlig støtte fra blant annet kirker fra hjemlandet sitt. De sparer også selv penger som går til hjemmet og barna. Klassen ble godt tatt imot da vi kom. Vi lekte afrikanske og norske leker med barna. Tror de satt pris på at vi lekte sammen med dem. Etter lek og moro ble vi servert et varmt måltid, så var det tid for sang og underholdning. Noen av de små barna fremførte danser og sanger for oss. Deretter fremførte klassen våres Keep smiling og Velsignelsen. Kvelden ble avsluttet med å overlevere gaver, noe som barna ble utrolig glad for. Da vi skulle dra fra hjemmet og barna var det nok en gang noen tårer som ble felt. Det ble en tårevåt dag.

Madeleine og Sissel

 

posted by De Glade og Globale

 

Back to "Gjestebok"

Top of Page