Møte med slummen.

Vi har hatt noen flotte dager i Kenya med rike, luksuriøse opplevelser. Vi har beundret flott natur og beskuet mange av Afrikas dyr i sine naturlige omgivelser på safari. Opplevelser som har vist oss hvor fantastisk og vakker jorden kan være med sitt unike liv. Endelig har dagen som skal vise oss de mørkere sidene kommet. Global Village skal besøke Soweto-slummen i Nairobi.

Forventningsfulle setter vi oss i et par knæsjgrønne busser som henter oss ved gjestehuset. Bussene er dekorert med livlige bilder og fargerik skrift, og inne i bussen durer musikken høyt. Det føles som om vi er innestengt i et diskotek fra begynnelsen av 90-tallet, og at vi skal på vårt livs party. Omgivelsene står så absolutt ikke til sinnsstemningen min. Jeg prøver å forberede meg på hva som kan vente meg, og er full av forventninger. Likevel vet jeg at det er umulig å forberede seg på dette. Jeg aner ikke hva som kommer.

Når vi kjører inn i slummen med de grønne, lystige bussene våre slår kontrastene meg hardt i ansiktet. Det føles som om jeg lever trygt inne i en grønn boble der alt er musikk og velstand, mens virkeligheten sliter der ute. Det er ubeskrivelig. Skitne blikkvegger, falleferdige tak, tomme blikk og veier som bokstavelig talt er laget av søppel. Og barn. Hundrevis av barn. Barn som lyser opp av spenning når de ser oss kjøre. Det tar ikke lange tiden før vi har et langt følge etter oss. Alle roper så høyt de kan ”How a’ you”, om og om igjen mens de løper. Det høres ut som en evig sang, bestående av ord de ikke helt vet betydningen av.

Jeg kan ikke noe for at jeg føler meg totalt idiot når jeg går ut av bussen. Her kommer vi rike, hvite mennesker i grønne partybusser og skal liksom vise forståelse for denne fattigdommen? Entreen vår kunne ikke vært mer upassende. De grønne bussene lyser opp i et hav av gråtoner. Det er umulig å ikke legge merke til oss, vi er noen fargerike prikker i dette havet og tiltrekker oss absolutt all oppmerksomhet.

Flere barn løper etter oss og prøver så hardt de kan å ta oss i hendene mens vi vandrer bort til Maisha Memas klubbhus. Der får omkring hundre barn muligheten til å skape seg en fremtid, til å få et så godt liv som mulig i denne mørke slummen. Barna stråler av glede når de tar borti oss, og det er ingen tvil om at det er rørende. Jeg kjenner en klump i halsen og tenker over hvor utrolig heldige vi er. Heldige som har det så fantastisk godt og trygt hjemme i Norge, og heldige som får muligheten til å bli konfrontert med sannheten. Bli rikere mennesker, med kjennskap til livet utenfor de trygge veggene våre. Safarien minnes jeg ikke lenger. Dette er så utrolig mye sterkere. Dette er den sanne virkeligheten.

Vi deler oss i mindre grupper, og skal besøke hjemmene til noen av barna som er med i Maisha Mema. Gutten jeg er så heldig å få besøke er 5 år, og har verdens mest uskyldige, mørke øyne. Han virker sjenert og litt småredd, men samtidig stolt over å få treffe oss. På den korte vandreturen hjem til han følger flere barn etter oss. Når vi går inn til det som skal være hjemmet hans står de andre barna spente utenfor og venter, og prøver av og til å snike seg til en titt.

At rommet, om det kan kalles et rom, skal være et hjem for en familie er rart å tenke seg. Veggene er av blikk, og det er mørkt her inne. En sofa og et par stoler er plassert rundt et bord, og moren til gutten ber oss høflig om å sette oss. Jeg er den eneste som ikke får plass rundt bordet, og står heller i døråpningen, med utsikt til alle de nysgjerrige barna. Lukten her inne er stram, og jeg prøver så godt jeg kan å ikke tenke over den. På et par småbord bak stolene står noen kasseroller med mat i. Dagens måltid. Moren forteller at dette rommet fungerer både som kjøkken, stue og soverom. Samtidig blir vi presentert for guttens tre andre søsken, den minste er 3 måneder og den eldste er 9 år. Moren sier også at gutten på 9 ikke går på skole. Selv om skolegang i Kenya er gratis, må foreldrene selv kjøpe skoleuniform til barna, og det har hun ikke råd til, ikke til alle. Men hun har et håp om at han på 9 skal få begynne på skole senere i livet, få skape seg en framtid han også.

Mens moren forteller om faren som går ut og inn av hjemmet slik han vil, helt uten ansvar kommer en jente og stiller seg ved siden av meg i døråpningen. Hun har på seg en slitt kjole som en gang har vært rosa, og smiler åpent til meg. Lenge står hun bare og ser på meg, gransker meg fra topp til tå. Jeg smiler tilbake, og prøver å få med meg hva som blir sagt. Plutselig kjenner jeg noen fingre i håret mitt. Jenta står og stryker meg på hodet. Når hun ser at jeg har lagt merke til det trekker hun raskt hånden tilbake og ler. Så begynner hun å stryke meg på armen. Ser nysgjerrig på den hvite huden min. Jeg spør henne hva hun heter, men hun forstår ikke mye engelsk. Jeg spør en av de andre lederne om de vet hva hun heter, men det er det ingen som vet helt sikkert. Hun er bare kjent under flere kallenavn.

Moren til gutten takker oss så for besøket og sier at hun setter pris på at vi vil vite hvordan de lever. Samtidig tenker jeg på hvor takknemlig jeg selv er, for å få oppleve dette, for å se et hjem som dette. Jeg syns tilstandene er grusomme, det er utenkelig for meg å bo slik som dette, men for denne familien er dette eneste mulighet. Fra dag til dag må moren arbeide hardt for å greie å leve med såpass god levestandard som dette, for å i det minste ha et tak over hodet. Helt alene med fire barn, mens mannen lever livets glade dager i sammenligning.

Vi går tilbake til klubbhuset, og på veien tar jenta i den en gang rosa kjolen tak i hånden min. Hun svinger den lykkelig fram og tilbake og ler. Gir meg et smil som kommer rett fra hjertet. Vi har flere andre barn rundt oss som også ler og stråler. De blir igjen i det vi går inn til klubbhusets område, står igjen utenfor veggene. Maisha Memas klubbområde er som en oase i et hav av støv og mørke skjebner. En oase der håp og kunnskap deles med heldige barn. Det er godt å vite at det finnes mennesker som tar ansvar for den elendigheten som eksisterer her, og prøver å rette på den.

Etter flere møter og opplevelser utover dagen er det på tide for oss å vende tilbake til mer vante omgivelser. Vi setter oss i de grønne bussene, og stemningen passer om mulig enda dårligere til den livlige musikken nå. Vi har fått møte en av verdens mange virkeligheter. En virkelighet som har svidd dype spor i meg. Spor jeg er så utrolig takknemlig for å ha. Spor som gjør at jeg vender tilbake med et nytt syn på verdens realiteter og hvilke muligheter som ligger framfor oss. En mulighet til å gjøre en forskjell.

Anne-Britt Halonen, Solborg Folkehøgskole, Stavanger, oktober 2006

(hjertelig takk for at vi fikk bruke denne artikkelen på web-sidene våre!)

 

Home

            Top of Page