Nyhetsbrev  

Juni 2011

 

Det er vel første gang dere har fått et ekstra nyhetsbrev, men begivenhetene den siste måneden rettferdiggjør absolutt en ekstra markering!  Som dere vet, har vi slitt i mange år med en rettssak over en tomt (8 mål) som den forrige borgermesteren av Nairobi prøvde å stjele.  Denne saken ser ut til å bli avsluttet i år.  Parallelt har vi det siste året jobbet med å se om vi kan finne en større tomt der det allerede var eksisterende bygninger vi kunne bruke.  Nå har vi funnet denne tomten – og kjøpt den! :-)  Og nå er tomten på 32,5 mål!  Beliggenheten er nordvest for Nairobi i et område som heter Tigoni.  Vi har vært såpass begeistret at vi har knapt kunnet snakke annet enn om planer for fremtiden de siste par ukene… :-)

 

Eiendommen er grovt sett formet som en trekant, der inngangen er i den smaleste delen i sør.  Den øverste halvdelen ca er skog som skråner ned mot bekken (med lite vann) og en stripe land på andre siden.  Der går en sti ned på vestsiden, over bekken, så langs bekken på nordsiden og opp på østsiden skrått til husene litt sør for midten av eiendommen.   Noe av skogen er ’wattle’ – en indisk tresort som formerer seg raskt og ikke hører hjemme i Kenya.  Denne har den forrige eieren rensket ut etter hvert slik at ikke er mye igjen av den.  Det er en fordel å bli kvitt denne, selv om det er god ved :-).  Så har han plantet ca 3.000 stedegne trær.  Skogen er noe tett, men kan enkelt tynnes ut.  Det kan også tas ut bygningsmaterialer.

Hvis du tenker deg at du snur deg 180 grader fra der du ser på skogen ovenfor, så ser du

1)  Arbeiderboliger (omtrent midt på det topografiske kartet til eiendomsgrensen i vest).  Disse har fem rom, felles bad og kjøkken.  Tanken her er kanskje å omdanne disse rommene til to små arbeiderleiligheter; en på hver side.  Rommet til høyre der vi ser en dør, er et felleskjøkken (for å koke mat).  Vegg i vegg med dette er toalettene og vaskene som hører til begge husene.  Bak til venstre ser vi generatorrommet, som er et eget bygg som i dag huser en (altfor) stor generator (22 kW).  Dette kan også gjøres om til en liten bolig for en arbeider (vaktmannen for eksempel).

2)  Hall 1 nedenfor til høyre (30 x 7 meter).  Der er 4 meter høye vegger på dette bygget, som er en stålkonstruksjon men også med steinvegger.  Den borterste femdelen er adskilt fra resten av bygget.  Vi tenker oss denne hallen følgende: Jentene vil ha soverom og toaletter / dusjer oppe.  Vinduene vil være relativt lave oppe, ettersom taket skråner.  I tillegg til soverom blir der også en liten stue.  Midtgang får ”lys fra oven”.  Det blir en liten leilighet for husmor i den borterste femdelen + en liten ”bedsitter” (seng og bad) for en frivillig eller andre som kommer.  Nede vil det være en spisesal, kjøkken og toaletter for alle.  

4)  Hall 3 (bildet over til høyre). Vi ser Hall 1 til høyre, Hall 2 så vidt til venstre og Hall 3 i bakgrunnen. Hall 3 er egentlig ikke noen hall, men en del av det gamle bygget.  Vi ser for oss at dagligstuen blir her (75 m2).  Og fra da av vil filmkveld på fredag og ettermiddagsfilm på søndag skje her og ikke i vårt hus… :-)  Den delen vi ser er for øvrig ett stort rom. Bygget strekker seg videre bak til høyre, der det er to rom og en toalettseksjon som i dag brukes som pauserom og toaletter for arbeiderne.  Vi får se hva som skjer med disse senere.

DSC_0017

 

DSC_00173) Hall 2 (til venstre). Denne er 20 x 5 meter, og er nå bare ett langt rom.  Vi tenker oss følgende: Dette blir soverom, et lite oppholdsrom, toaletter og dusjer for guttene.    

    

 

5) Boligdel.  Den gamle boligen er i dag kontorer.  Vi vil, med relativt enkle grep, omgjøre denne til bolig for Marianne og Jonny (inkludert 3 gjesterom).  Den er formet som en L.  Og vi må nok begge innrømme at vi ser veldig frem til å få vår egen bolig der vi kan ’gjøre hva vi vil’ i forhold til de leide lokalene vi har i dag…  Og tenk dere å sitte foran huset, i hagen… Flott, ikke sant? :-)

Eiendommen skråner noe ned mot hovedinngangen for hele eiendommen som ligger bak trærne i enden av hagen.  Hekken til høyre er eiendomsgrensen.  Gangveien gjennom hagen ned til porten skimtes litt til venstre for midten av bildet. Jeg tror dere kan forstå at vi er begeistret?  La oss legge til at Kim (han som solgte) vil hjelpe oss med å skaffe en bygningsmann – som akkurat nå bygger for en annen venn av ham.  Han vil også hjelpe oss med planlegging og bygging, skaffe oss lokale kontakter osv.  Han vet også det meste om priser etc.

Vi synes i det hele tatt at vi har fått en god pakke, og gleder oss STORT til å flytte inn.  Stedet er det reneste paradiset – med plenty av regn, kjempefruktbart og kjempegrønt! :-).  Vi ser for oss en større kjøkkenhage, frukttrær, høner og kanskje en ku :-).  Vi må også understreke – hvis noen er i tvil – at dette er et ”spleiselag”; Maisha Mema kjøper den største delen som brukes til barnehjem og uteområde.  Marianne og Jonny kjøper det meste av det gamle huset + hagen som sees ovenfor.  Og en kamerat av Jonny går inn med midler til å kjøpe sin del av tomten for å sette opp et gjestehus.  Maisha Mama har penger til å kjøpe tomten og husene, men heller lite til å bygge om husene til barnehjem.  Som nevnt ovenfor kan vi godt si at det er råbygg som må omgjøres til ”guttehus” (den lille hallen), ”jentehus” inkludert husmorbolig, spisesal og toaletter, og stue (i den delen av det gamle huset som Maisha Mema kjøper). 

Den store utfordringen er dermed å prøve å skaffe penger til denne ombyggingen uten – forhåpentligvis – å ta opp lån for dette.  Vi har gjennom årene samlet inn mye penger på Byggekontoen.  For mesteparten av disse pengene har vi altså nå kjøpt denne eiendommen i Tigoni.  Fortsatt står noe igjen for Klubbhus nummer 2 i Soweto og for ombygging.  I løpet av året eller neste år håper vi å selge de opprinnelige 8 målene vi kjøpte i 2001, og vil da få frigjort ganske store midler blant annet til Klubbhus nummer 2 – arbeidet i Soweto fortsetter altså som før og intensiveres! :-)  Men målet vårt er å flytte familien vår (barnehjemmet) opp til Tigoni i midten av desember, og midlene til ombygging trenges nå  Vi håper vi klarer dette i løpet av de månedene som står igjen, og du er selvsagt hjertelig velkommen til å hjelpe oss med å få flyttet barna opp til Tigoni :-).  Da blir det den flotteste julepresangen vi kan tenke oss! :-)

I september blir det forhåpentligvis konserter igjen.  Mer om dette i nyhetsbrevet i begynnelsen av september!

 

Nairobi, 19.juni 2011

Beste hilsener fra

Jonny og Marianne Haldimann Mydland

Nyhetsbrev i .pdf format: Vi minner igjen om oppfordringen i forrige nyhetsbrev…  Hvis du kan tenke deg å få nyhetsbrevet i .pdf format (Acrobat Reader) i stedet for per post, så gi beskjed på meil til jonny-m@online.no Da får du nyhetsbrevet i farger, og kan lagre det på maskinen din.  Og vi sparer litt porto J.  De som ikke gir beskjed, får selvsagt nyhetsbrevet fortsatt i vanlig post – vi er klar over at ikke alle har Internet J.

Home

 
Top of Page